Home > Auteursrecht > 8 december 2016 – Seminar bescherming van Productvormgeving: design, verpakking, consumentenproducten en industriële vormgeving
8 december 2016 – Seminar bescherming van Productvormgeving: design, verpakking, consumentenproducten en industriële vormgeving

8 december 2016 – Seminar bescherming van Productvormgeving: design, verpakking, consumentenproducten en industriële vormgeving

Verpakkingen, designs, consumentenproducten en industriële vormgeving hebben één ding gemeen. Zij zijn in beginsel beschermd tegen onrechtmatige nabootsing. In elke tak van handel en industrie worden producten en verpakkingen door concurrenten gekopieerd. Dit gebeurt niet alleen in de consumer products markt, maar ook in de business to business markt. Tijdens dit seminar behandelen wij, aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden, wanneer sprake is van namaak van productvormgeving. Waar ligt precies de grens? Wanneer is namaak wel en niet toegestaan?

Rechten op productvormgeving
Op de vormgeving van producten rusten vaak meerdere rechten van intellectuele eigendom. De vormgevingsbescherming is dan ook bij uitstek het terrein waarop sprake is van samenloop van verschillende beschermingsregimes, die vaak cumulatief van toepassing zijn. Kennis van het merkenrecht, modellenrecht, auteursrecht en slaafse nabootsing is onontbeerlijk. Dirkzwager heeft die kennis in huis en deelt die met u. De werking van de verschillende rechten van intellectuele eigendom, en hoe die geclaimd kunnen worden, zal helder worden uitgelegd. Wij bespreken de regimes die gelden voor designs, verpakkingen, consumentenproducten en industriële vormgeving.

Wat kunt u doen bij namaak? En wat als u wordt aangesproken?
Tijdens het Seminar Productvormgeving zal verder worden uitgelegd welke juridische maatregelen kunnen worden getroffen bij namaak van productvormgeving. Wij maken inzichtelijk hoe inbreuken op intellectuele eigendomsrechten effectief kunnen worden bestreden, en welke procedures het beste kunnen worden gevolgd. Ook maken wij inzichtelijk hoe de geleden schade en de gemaakte advocaat- en proceskosten op de namaker kunnen worden verhaald. Tevens bespreken wij welke juridische mogelijkheden er zijn om u te verweren indien u wordt aangesproken wegens namaak.

Praktische tips
U ontvangt ook praktische tips om uw juridische positie ten aanzien van productvormgeving te verstevigen. Wij geven met name antwoord op de vragen: waarom en hoe intellectuele eigendomsrechten registreren? Waarom en hoe contracten afsluiten ten aanzien van productvormgeving, zoals de overdracht van rechten en licenties?

Voor wie en wanneer?
Dit seminar wordt aangeboden aan alle ondernemers, multinationals en het MKB alsmede ontwerpers die producten ontwikkelen, produceren en/of verkopen. Spelers in de food en non-food en de industriële sector alsmede fast moving consumer goods hebben baat bij het volgen van het seminar.

Het seminar vindt plaats op donderdag 8 december 2016 bij Dirkzwager advocaten & notarissen te Arnhem aan de Velperweg 1 (6824 BZ) vanaf 14.00 uur. Aansluitend kunt u op de borrel contact leggen met de advocaten van Dirkzwager en de overige deelnemers van het seminar.

Het programma ziet er als volgt uit:
14.00 uur Ontvangst
14.30 uur Eerste deel: Rechten op productvormgeving. Namaak of niet?
15.15 uur Pauze
15.30 uur Tweede deel: Tips voor registratie, handhaving en contracten
16.15 uur Borrel

Ervaren specialist aan het woord
Het seminar wordt verzorgd door Joost Becker. Hij is sinds 2005 advocaat op het gebied van Intellectuele Eigendom, Reclamerecht en Internetrecht. In zijn dagelijkse praktijk houdt Joost zich bezig met het merken- en handelsnaamrecht, domeinnaamgeschillen en Internetrecht. Daarnaast is hij gespecialiseerd in auteursrecht, portretrecht, modellenrecht en zaken over slaafse nabootsing. Tevens behandelt hij kwesties inzake misleidende en vergelijkende reclames, oneerlijke handelspraktijken en perspublicaties. Joost staat allerlei soorten ondernemers bij, van multinationals tot het MKB, met advies-, proces- en contractenwerk, en begeleidt ook particulieren.

Inschrijven en meer informatie
Voor meer informatie over het seminar kunt u contact opnemen met Annemarie Wiersma via marketing@dirkzwager.nl. Inhoudelijke vragen en casus uit uw eigen praktijk die u tijdens het seminar behandeld zou willen zien of waarop u de aandacht wil vestigen, kunt u eveneens sturen naar marketing@dirkzwager.nl.

Kosten
Aan het bijwonen van het seminar zijn geen kosten verbonden.

Inschrijven
Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar marketing@dirkzwager.nl. Na aanmelding ontvangt u van ons uiterlijk twee weken voor het seminar een bevestiging en routebeschrijving.

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • del.icio.us
  • email
  • PDF
  • Print
Naar boven scrollen