Home > Auteursrecht > 28 november 2017 ~ Seminar auteursrecht voor ondernemers
28 november 2017 ~ Seminar auteursrecht voor ondernemers

28 november 2017 ~ Seminar auteursrecht voor ondernemers

Op dinsdagmiddag 28 november a.s. vanaf 14.15 uur organiseert de sectie Intellectuele eigendom & IT-Recht van Dirkzwager het seminar Auteursrecht voor ondernemers.

Dit seminar is interessant voor ondernemers in de breedste zin des woords. Auteursrechten op teksten, foto’s, huisstijlen en (website)lay-outs zijn immers essentieel voor bedrijven, instellingen en andere ondernemers. Echter, het auteursrecht is complex en voortdurend in ontwikkeling. Voor veel ondernemers is het daarom lastig in te schatten welke regels in een concreet geval voor hen van belang zijn en hoe die goed zijn toe te passen.

Wij maken dat voor u inzichtelijk tijdens dit gratis seminar met concrete antwoorden, voorbeelden en praktische tips voor de praktijk:
* Wanneer is iets beschermd door auteursrecht?
* Wie is de rechthebbende?
* Kan ik mijn auteursrechten beter overdragen of in licentie geven?
* Hoe kan ik dat doen?
* Waar moet ik dan op letten?
* Iemand maakt inbreuk op mijn auteursrechten, hoe treed ik daar tegen op?

Deel 1: auteursrechten, rechthebbenden en slim contracteren (overdracht)
Auteursrechten kunnen op bijna alles rusten. Om een paar voorbeelden te noemen: websites, software, huisstijl, logo’s, foto’s en digitale content. Auteursrechten ‘ontstaan’ zonder registratie, maar niet álles is beschermd. De gemene deler is dat alle beschermde objecten een zekere mate van ‘creativiteit’ hebben. In dit deel van het seminar verkennen wij het auteursrecht en bespreken wij hoe u auteursrechten op een slimme manier kunt overdragen.

Ook komt het nieuwe auteurscontractenrecht aan bod, dat sinds 2015 geldt. Sommige makers dragen hun auteursrechten over aan een uitgever of ander bedrijf dat hun werken gaat exploiteren. Deze makers kunnen door deze nieuwe regels aanvullende rechten hebben, zoals een extra vergoeding wanneer hun werk ineens heel succesvol blijkt te zijn (‘bestsellers’), of het recht om hun auteursrechten terug te eisen als deze niet worden geëxploiteerd.

Deel 2: licentiecontracten en auteursrechtinbreuk
Veel rechthebbenden willen hun auteursrechten niet overdragen, maar willen zelf de controle houden over hun werken. Dat is precies waar licentiecontracten voor zijn bedoeld. Maar hoe zit zo’n contract in elkaar? En wat moet erin staan?

Daarnaast lopen veel ondernemers aan tegen derden die hun werk kopiëren of nabootsen. Maar wanneer pleegt iemand eigenlijk auteursrechtinbreuk, en wat kunt u daar tegen beginnen? Hoe werkt een kort geding? In dit deel van het seminar verkennen wij enkele aspecten van licentiecontracten en bespreken hoe u uw auteursrechten kunt beschermen en, als dat nodig is, kunt handhaven.

Voor wie?
Het seminar is bedoeld voor alle ondernemers.

Door wie?
Dit seminar wordt verzorgd door Joost Becker en Jeroen Lubbers, advocaten op de sectie Intellectuele Eigendom en IT-recht.

Dinsdag 28 november 2017
Dirkzwager advocaten & notarissen Velperweg 1 6824 BZ Arnhem

Programma
14.00 uur Ontvangst
14.15 uur Deel 1: auteursrechten, rechthebbenden en slim contracteren (overdracht)
15.00 uur Pauze
15.15 uur Deel 2: licentiecontracten en auteursrechtinbreuk
16.00 uur Afsluiting en borrel

Kosten
Aan het bijwonen van het seminar (inclusief borrel) zijn geen kosten verbonden.

Inschrijven
Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar marketing@dirkzwager.nl o.v.v. Auteursrecht. Na aanmelding ontvangt u van ons uiterlijk twee weken voor het seminar een bevestiging en routebeschrijving.

Meer informatie
Voor meer informatie over het seminar kunt u contact opnemen met Annemarie Wiersma via wiersma@dirkzwager.nl.

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • del.icio.us
  • email
  • PDF
  • Print
Naar boven scrollen