U bent hier: Home > Privacyrecht

Artikelen met thema: Privacyrecht

Feed abonnement<
Hoge Raad: zoekmachine moet verwijderverzoek in principe toewijzen, behoudens bijzondere gevallen

Hoge Raad: zoekmachine moet verwijderverzoek in principe toewijzen, behoudens bijzondere gevallen

De Hoge Raad heeft vrijdag 24 februari 2017 geoordeeld dat een zoekmachine een verwijderverzoek in principe altijd moet honoreren, behoudens bijzondere omstandigheden. Het betoog dat het bij ieder verzoek op een belangenafweging aankomt is daarmee verworpen. De kwestie De zaak gaat over een man die verdacht wordt van poging tot ... Lees verder »

Proosten op de Autoriteit Potentiele Persoonsgegevensverwerkingen bij de volgende stroomuitval

Proosten op de Autoriteit Potentiele Persoonsgegevensverwerkingen bij de volgende stroomuitval

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft op 22 februari 2017 een persbericht uitgebracht naar aanleiding van een onderzoek bij een bedrijf dat alcohol- en drugscontroles wilde invoeren. Wat met name opvalt aan het persbericht en het onderzoek is de ruime bevoegdheden die de AP zichzelf toekent, alsmede (wederwom) de wel hele strikte ... Lees verder »

Valkuilen bij het sluiten van bewerkersovereenkomsten, zeker bij toepasselijkheid van de ICT~Office en Nederland ICT voorwaarden

Valkuilen bij het sluiten van bewerkersovereenkomsten, zeker bij toepasselijkheid van de ICT~Office en Nederland ICT voorwaarden

Sinds de introductie van de boetebevoegdheid van de Autoriteit Persoonsgegevens staat het onderwerp privacy meer op de agenda bij veel organisaties. Veel aandacht gaat daarbij uit naar het sluiten van bewerkersovereenkomsten met alle (IT-)leveranciers. Helaas wordt daarbij vaak vergeten dat een bewerkersovereenkomst niet los van de andere contracten met de ... Lees verder »

Voorgestelde nieuwe cookiewet maakt responsive websites onmogelijk

Voorgestelde nieuwe cookiewet maakt responsive websites onmogelijk

De Europese Commissie heeft een voorstel gelanceerd voor een verordening die o.m. de bestaande cookiewet vervangt. Deze verordening lijkt haaks te staan op allerlei moderne technieken zoals responsive websites. In dit artikel een samenvatting en een kritische noot. Huidige situatie Het wetsartikel dat meestal de “cookiewet” wordt genoemd is artikel 11.7a ... Lees verder »

Onbedoelde introductie lastige puzzels vanwege extraterritoriale werking Nederlands privacyrecht in uitvoeringswet AVG?

Onbedoelde introductie lastige puzzels vanwege extraterritoriale werking Nederlands privacyrecht in uitvoeringswet AVG?

Onlangs is de uitvoeringswet behorende bij de algemene verordening gegevensbescherming in internetconsultatie gegeven. Dankzij deze wet kunnen bedrijven die in Nederland gevestigd zijn, maar zich louter op het buitenland richten, toch te maken krijgen met Nederlands privacyrecht. Dat lijkt een flinke wijziging ten opzichte van de huidige situatie. Huidige situatie: 28 ... Lees verder »

Gemeentelijk Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT) vastgesteld en gepubliceerd

Gemeentelijk Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT) vastgesteld en gepubliceerd

Op 8 december 2016 zijn de Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT) vastgesteld door het Verenigingsbestuur van de VNG. De totstandkoming van de GIBIT is onderdeel van het programma Digitale Agenda 2020 wat als één van de speerpunten heeft om het ICT-opdrachtgeverschap bij gemeenten te professionaliseren. De voorwaarden zelf, de artikelsgewijze ... Lees verder »

360.000 euro boete voor beterschapswens? Op zoek naar een evenredige benadering van het privacyrecht

360.000 euro boete voor beterschapswens? Op zoek naar een evenredige benadering van het privacyrecht

De Autoriteit Persoonsgegeven legt het begrip “bijzondere persoonsgegevens” consequent ruim uit. Zo ruim, dat – indien de AP consequent is – (de werkgever van) een leidinggevende die een zieke werknemer per e-mail beterschap wenst een boete van minimaal 360.000 euro kan krijgen. Ik pleit voor een iets evenredigere benadering van het ... Lees verder »

Raad van State: handhavingsbeleid Autoriteit Persoonsgegevens in overeenstemming met privacyrichtlijn

Raad van State: handhavingsbeleid Autoriteit Persoonsgegevens in overeenstemming met privacyrichtlijn

Het beleid van de Autoriteit Persoonsgegevens is om in principe bij eenmalige/ niet-structurele overtredingen van de privacywetgeving niet handhavend op te treden. Dat wil echter niet zeggen dat ieder verzoek tot handhaving van een individu automatisch zal worden afgewezen. Deze combinatie van beleid en praktijk is volgens de Raad van ... Lees verder »

Laad meer artikelen
Naar boven scrollen